Saturday, 23 March 2013

Long Hand?


Baru-baru ney, saya menapak area Kuantan, rumah sewa kawan saya, a.k.a. rumah saya la kowt sebab saya rajin datang Kuantan, memang menapak kat situ la. Boleh ke macam tu? Haha. Anyway, kali ney bila saya datang, kawan saya ney cerita la, ada kes kecurian berlaku kat rumah ney.. 2 buah laptop dah hilang.

"Ape? Dah 2 biji? Oi!! Jual tu boleh bayar muka RXZ bro.."

Korg tau ape bende 'long hand' tu? Long Hand tu dalam bahasa Melayu 'panjang tangan' yang membawa erti 'orang yang suka mencuri'. Ape bende plak mencuri tu? Mencuri or steal ney bermaksud mengambil barang orang tanpa izin dan sesuka hati die je nak buat ape dengan barang tu.

Eh, tak boleh la curi2 ney. 'Dah ko ingat orang lain senang la, orang lain pun benak gak bro.' Haha.. Rumah kawan saya ney semua bekerja kecuali ada sorang mamat ney. Kerja asyik on off je. Dah habis on off tu, menganggur pulak dekat 2 minggu. So, the alibi all goes to this boy. Bukan nak menuduh tapi itu la. Saya sebagai orang tengah hanya mampu angguk dan geleng je la.

Apa yang saya nak tekankan ialah :


  • Jaga lah barang2 anda ketika berada di rumah sewa (biarpun kawan tu korg dah kenal dari janin lagi) Hati orang kita tak tahu.
  • Respect other's property. Orang tu bukan beli barang pakai air liur. Laptop tu. Dah kalau ada gambar ex dia ke, gambar awek dia ke, gambar dia yang mana dia sendiri pun malu nak tengok, cne?
  • Kawan ney susah nak cari. Once you shit in front of their face, agak2 diorg nak percaya lagi ke? Memang tak la kan
  • Sharing is caring. Bukan sharing bermakna sedap je ambil barang kawan tu. Maksudnya, kalau ada masalah, bagitau. No problem can't be solved.

0 comments:

Post a Comment