Friday, 30 August 2013

31 August 1957, The Independence Day

Assalamualaikum, Good Evening, Wanshang Hao dan Salam Sejahtera.

Sebut sahaja bulan Ogos, apa yang anda ingat?

"Aku bukan kaki hafal tarikh. Yang aku ingat, Leo, birthday aku tapi haribulan xingat, Dj Ogos, Hari Raya aritu 3 Ogos 2013 (raya ingat pulak), Shila Amzah 13 Ogos 1990 (aik, bufday Shila Amzah pun tau). Wei, ko ingat aku ni calendar ke ape."

Wah Bro Komen, kate bukan kaki hafal tarikh. Haha. Tapi yang paling penting sekali, sebagai rakyat Malaysia, hari yang paling penting dibulan Ogos ialah hari kemerdekaan, 31 Ogos 1957. Pada tahun itu, Perdana Menteri Malaysia yang pertama, Tunku Abdul Rahman telah melaungkan 'merdeka' sebanyak tiga kali. Nak dijadikan cerita, Tunku Abdul Rahman dihantar untuk membuat perundingan bagi menuntut kemerdekaan bagi Tanah Melayu dan pulang membawa kejayaan.

Cerita pasal fakta, wajib ramai yang menguap. Anyway, ramai yang melaungkan 'Merdeka2' tapi fahamkah anda maksud disebaliknya? Definisi merdeka boleh jadi berbeza bagi setiap orang. Tetapi apa yang perlu diingatkan, kesenangan kita kini bukanlah mudah untuk dikecapi tanpa usaha dan perjuangan nenek moyang kita dulu. Hei, geng-geng nelayan, petani tu semua pun terlibat juga tau. Itu namanya ekonomi.

Dulu, antara sebab kita dijajah adalah kerana kurangnya semangat nasionalisme di dalam diri and frankly, apa bezanya sekarang. Jangan menafikan perkara ini kerana ini adalah hakikat. Apakah itu nasionalisme?
Nasionalisme adalah satu ideologi yang mencipta dan mempertahankan kedaulatan sesebuah negara dengan mewujudkan satu konsep identiti bersama untuk sekumpulan manusia.

"Tengok K-Pop, Big Bang, Running Man, Gentleman pandai, tapi tak dihambiknye semangat diorang tu. Gang2 K-Pop tu punye la kuat semangat patriotik nye."

Yes, orang Korea ini sangat patriotik dan bersikap nasionalisme. Kalau anda rajin tengok cerita dan realiti tv Korea, mereka suka dan sangat rancak berborak dan mengangkat nama negara mereka. Kita orang Malaysia, malu nak mengaku negara sendiri. Kalau chatting dengan awek mat saleh, seboleh-boleh nak mengaku orang Singapura. Yang mengaku Perancis pun ada, tu yang tak tahan tu.

Berbeza agama, bangsa, dan fahaman potilik bukanlah penghalang untuk kita untuk mencintai negara kita. Salah satu dialog di dalam cerita Harold and Kumar : Escape From Guantanamo Bay, amat menarik minat saya. "You don't have to believe in your government to be a good American. You just have to believe in your country." Wow man, that quote is deep. Kalau anda tonton cerita itu, anda akan lebih faham maksud disebalik ayat itu. Awesome!

Jadilah rakyat Malaysia yang hebat dan cintailah negara anda. Malaysia adalah tanah tumpah darahku. Merdeka!



Heureux Jour De L'Independence.. :D

0 comments:

Post a Comment