Log In Personal Finance : 10 Steps for Less Fuel Usage

Here are 10 steps or guidelines for you to reduce the usage of fuel. Less usage, less money. Read here for more info.

Log In Malaysia Kita : Dr. Zakir lead a young lady into Islam

We frequently see this in youtube, on how Dr. Zakir lead a confuse person to believe in Islam. And now, it happened here, right in Malaysia! Read here for more info.

Log In Wow: Superhero Really Exist?

You'll never believe your eyes again. What a discovery. Read here for more info.

Log In The World : Facebook is illegal?

What? Are you kidding me here? What is the reason behind this illegality? Read here for more info.

Log In The World : 10 Most Expensive Place To Own A Car

You'll see how difficult to even own a car in these 10 places. Well for Malaysian, are you expecting something? Guess what rank Malaysia is. Read here for more info.

Sunday, 15 September 2013

10 Tempat Paling Mahal Untuk Beli Kereta

Assalamualaikum, Good Evening, Wanshang Hao, and Salam Sejahtera.



Rata-rata lelaki kebiasaannya berminat tentang kereta ataupun selalu orang panggil 'kaki kereta' atau 'car maniac'. Tengok cerita Fast and Furious la tu. D'Lafee pun minat kereta tapi tahukah anda, negara yang paling mahal untuk membeli kereta? Baik lelaki mahupun perempuan, semua mahukan kereta. Jadi, saya sediakan sedikit info untuk pengetahuan semua. Jangan terkejut Malaysia di tangga keberapa.

10. Cuba


"Ape ko ingat Cuba ni cikai ke.. Kereta bapak mahal kat sini woi!" Cuba duduk ditangga ke 10 antara tempat paling mahal untuk beli kereta. Fakta ini diperakui oleh penduduk Cuba sendiri dan juga penduduk luar yang menetap disana. Laman sesawang rujukan saya menggunakan model kereta Scion Fr-S sebagai ukuran harga. Di negara ini, kereta itu berharga USD 26000.

9. North Korea


"Negara diktator aka Kim Jong Un Country ni pun mahal juge ke kereta nye? Tapi tak heran pun. Biase la, North Korea tu bro." Inilah kegara yang ke 9. Minta maaf, daripada sumber itu sendiri pun tidak dapat mengenal pasti harga untuk kereta Scion Fr-S tetapi kalau bernasib baik(sangat-sangat bernasib baik), mampu la beli kereta buatan tempatan yang ala-ala Mercedez lama tu.

8. St. Kitts and Nevis


"Haa? Sorry, ini 1st time aku dengar pasal St. Kitts and Nevis ni tapi tengok kat gambar tuh cam cantik plak. Dafuq ape kat situ pun mahal?" Saya pun 1st time dengar negara St. Kitts and Nevis. Sumber mengatakan kereta baru sangat mahal di negara ini. Maka, kereta terpakai menjadi tarikan dikalangan penduduk. Masih tiada harga untuk Scion Fr-S tapi harga untuk Prius, USD 172000! Bayangkan.

7. United Kingdom


"Kalau UK kereta mahal, nampak la logiknye. Tapi itu pun duduk no 7 je." Ya, United Kingdom duduk di tangga ke 7. Harga kereta Scion Fr-S disini ialah lebih kurang USD 40000.

6. Brazil


"Danza Kuduro! Dengar Brazil terus ingat lagu nih. Ape, Fast and Furious tu one of my favourite movie of all times la!" Dengan bandar yang terkenal, penganjur Piala Dunia 2014, Brazil duduk di tangga ke 6. Mengikut rujukan saya, tiada maklumat tentang Scion Fr-S disana tapi mengikut Mr Google, harganya mencecah USD 37000.

5. China


"Aku ingat tempat ni pro dengan teknik 'inovasi' barangan. Takkan tak boley menginovasikan kereta pulak.. Macam la tak biase.. Hehe.." Nah, China duduk ditangga ke 5. Mengapa? Untuk pengetahuan anda, di negara ini terkenal dengan teknik pemanduan yang sangat ekstrem. Tak percaya? Sila lihat 'contoh mantap ini'. Nak dijadikan cerita, Scion Fr-S di China berharga USD 44000.

4. Nicaragua


"Lagi satu tempat aku tak pernah dengar. Haish.. Kene bukak buku geografi ni." Nicaragua menduduki tempat ke 4. Kereta di sini sangat mahal dan mengikut sumber, kebanyakkannya tidak mampu untuk membeli kereta dengan harga yang ditetapkan. Kalau mampu pun, pemilik akan berhadapan dengan kadar kerosakan yang tinggi atau potensi untuk dicuri. Sumber dan Mr Google tidak dapat memberikan kita harga untuk kereta Scion Fr-S kerana ia dirahsiakan. Nampak tak permainan dia disitu?

3. Indonesia


"Ngapain begitu mahel sekali mobilnya di Indon mbak? Gwe ngak mampu memilikinya, pantes menunggangin aje taksinya." Indonesia di tempat ke 3 dengan harga untuk Scion Fr-S USD 60000. Nilai mata wang yang rendah bukan penghalang untuk meletakkan harga kereta yang tinggi. 

2. Malaysia


"Tak heran pun. Dah puas dah complain sana sini. Macam tu juge. Cukai bukan main tinggi lagi tapi..." Negara kita, seperti yang dijangka menduduki tempat kedua tempat paling mahal untuk memiliki kenderaan berikutan cukai import yang tinggi (bukan kereta tempatan 2x5 ke mahalnya). Harga untuk kereta Scion Fr-S di Malaysia bernilai hampir USD 74000.

1. Singapura


"Logik la tu. Negara pun kecik. Maju pun maju. Public transportation pun mantap. Mahal sebab nak kawal kadar milik kenderaan la tu." Singapura menjadi tempat paling mahal untuk membeli kereta di dunia dengan harga Scion Fr-S USD 136000! Walaupun begitu, itu tidak menjadi penghalang untuk penduduk tempatan untuk membeli kereta kerana ekonomi negara kecil itu giat membangun. Pelakon Fast and Furious, Michelle Rodrigeuz pun buat muka troll apabila mendengar harga-harga kereta di negara itu. Sila lihat bagaimana 'Letty' buat muka petak di sini.

Sumber : jalopnik.com

Meme Le Monde Dit Que C'est Cher..

Friday, 6 September 2013

Segmen Banjirkan Follower By Memey

Assalamualaikum, Good Morning, Zaoshang Hao and Salam Sejahtera.

Dalam tidak sempat saya siapkan entri untuk hari ini, tengah syok berblogwalking, terjumpa segmen ini. Segmen Banjirkan Follower By Memey ini telah dianjurkan oleh cik Scha Mira, blogger yang menuntut Ijazah Sarjana Muda Syariah dan Undang-Undang. 

Click the banner to participate along :

Total follower : 90
Tag :  Cik Fie, Cik Amanina

Hendaklah kita para blogger menyokong rakan-rakan blogger yang lain. Semoga masing-masing dapat membantu antara satu sama lain.

Prendre Soin Pour L'Instant..

Thursday, 5 September 2013

Perpindahan Gergasi Musim Ini

Assalamualaikum, Good Evening, Wanshang Hao and Salam Sejahtera.

Macam-macam ragam dan karenah dapat kita lihat apabila tiba musim bola kali ini. Disini saya ingin menampilkan beberapa pemain yang dilihat sebagai 'mega transfer'. Lupa nak bagitahu, D'Lafee dan Bro Komen adalah Die Hard Fan Real Madrid so kami akan mulakan dengan pemain Real Madrid dulu.. Hehe.. Hala Madrid!


Gareth Bale
Tottenham Hotspurs - Real Madrid : 86 millions 

Gareth Frank Bale, seorang warganegara Wales, berumur 24 tahun (July 16, 1989) telah menjadi pemain termahal dunia, mengatasi Cristiano Ronaldo yang dulu dibeli dengan jumlah 80 juta euro. Bale diberi nombor 11 di Bernabeu dan seorang pemain tengah.


Mesut Ozil
Real Madrid - Arsenal : 42.4 millions 

Mesut Ozil, seorang warganegara Jerman yang beraksi cemerlang di kejohanan EURO 2012, lantas menjadi perhatian dunia. Ozil berumur 24 tahun (October 15, 1989) dan seorang pemain tengah. Tidak dinafikan, ramai peminat Real kecewa dengan perpindahan Ozil (sangat kecewa) tetapi sudah pasti ini ada sebabnya. Salah satu sebab adalah untuk menampung perbelanjaan membawa masuk Bale. Ozil juga menjadi pemain paling mahal pernah dibeli oleh Arsenal.


Gonzalo Higuain
Real Madrid - Napoli : 34.5 millions 

Gonzalo Gerardo Higuain, warganegara Argentina, berumur 25 tahun (December 10, 1987) dan seorang penyerang. Semasa di Real Madrid dibawah pengurusan Jose Mourinho, dia sukar mendapat tempat dan bersaing dengan penyerang dari Perancis, Karim Benzema. Walau bagaimanapun, jasa Higuain di Real Madrid akan tetap dikenang.


Kaka
Real Madrid - AC Milan : Free

Ricardo Izecson dos Santos Leite, warganegara Brazil, berumur 31 tahun (April 22, 1982) dan seorang pemain tengah. Kontraknya tamat di Real Madrid dan berpindah ke AC Milan secara percuma. Kaka yang pada asalnya 'anak emas AC Milan' nampaknya telah kembali ke kelab lamanya yang menaikkan namanya.


Marouane Fellaini
Everton - Manchester United : 27.5 millions 

Marouane Fellaini-Bakkioui, warganegara Belgium, berumur 25 tahun (November 22, 1987) dan seorang pemain tengah. Perpindahan yang tidak dijangka dari pungurus Manchester United yang baru, David Moyes kerana bidaan dibuat di penghujung tempoh pembelian pemain. Fellaini nampaknya akan dapat terus bermian di bawah jurulatih lamanya.


Neymar Jr
Santos - Barcelona : 48.6 millions

Neymar de Silva Santos Junior, warganegara Brazil, berumur 21 tahun (February 5, 1992), dan seorang penyerang. Perpindahan yang mengejutkan ramai pihak. Pemain yang digelar 'Wonderkid' ini menjadi rebutan pelbagai kelab dan akhirnya disambar oleh Barcelona. Gabungan Neymar dan Messi nampaknya bakal menyusahkan Real Madrid.


Radamel Falcao
Atletico Madrid - Monaco : 51 millions

Radamel Falcao Garcia Zarate, warganegara Columbia, berumur 27 tahun (February 10, 1986) dan seorang penyerang. Seorang pemain yang berbakat dan pernah dinobatkan sebagai salah seorang "The Best 11 Eleven in The World". Terdapat berita mengatakan Falcao tidak gembira berada di Monaco dan bersedia untuk berpindah.

Mangez Le Football, Le Football de Sommeil, Jouer Au Football..


Wednesday, 4 September 2013

Aksi-aksi Bollywood yang 'luar biasa'.

Assalamualaikum, Good Evening, Wanshang Hao, and Salam Sejahtera.

Masing-masing tahu kan betapa 'kuat' nya hero-hero hindustan. Kekuatan, kepantasan dan keperwiraan menjangkaui manusia biasa. Dah macam superhero, just kekurangan costume. Sebut pasal amazing, superhuman strength, justice, and also funny, siapa kenal Rajinikanth, atau baru-baru ini terkenal dengan nama 'Sivaji The Boss'? Kalau tak kenal, jangan panggil diri sendiri kaki hindustan la. Chaitt..

Di sini saya nak tunjuk sedikit footage tentang kekuatan hero-hero ni tadi termasuk la The Legendary Rajinikanth (masa muda) yang mana boleh jadi bahan gelak untuk kita orang biasa yang takde superpower.



Watch the video :



"Wahahah! Wei, dah tengok belom? Bagi aku, paling epic punyer scene yang muke terbenam dalam tanah dengan kuda sliding bawah lori. Rajinikanth tu memang dilahirkan camtu."

Phirbi Dilhe Hindustani..

Pelajar Sekolah Cuba Bunuh Diri

Assalamualaikum, Good Evening, Xiawu Hao, and Salam Sejahtera.

Sedang kita sibuk dengan perbincangan isu minyak naik dan juga harga barangan pun naik (dah dijangka), timbul pula isu cubaan pelajar untuk membunuh diri.

Kuantan - Pelajar perempuan Tingkatan 1 Sekolah Menengah Tok Sira  parah selepas cubaan membunuh diri dengan terjun dari tingkat 3 bangunan sekolah tidak berjaya. Cubaan ini disifatkan sebagai niat untuk membunuh diri berdasarkan nota yang ditulis di tapak tangan kirinya.

Mangsa sekarang dirawat di Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan dan keadaannya stabil. Polis masih menyiasat motif sebenar disebalik kejadian dan akan mengambil keterangan sejurus selepas dia sedar nanti.


Sumber : KOSMO! Online

"Orang tengah duk sibuk isu minyak ni, boleh plak wat drama kat sekolah. Baru tingkatan satu plak tuh! Ini kalau sebab cintan cintun sampai nak bunuh diri bagai, aku lukukan je budak ni."

Adik-adik di luar sana. Walau apa pun yang terjadi, kes buli, putus cinta, tak siap kerja rumah, kena marah, dan lain-lain ingat bahawa "suicide is not even an option" -D'Lafee-. Dalam senarai cara menyelesaikan masalah, bunuh diri tidak sepatutnya tersenarai. Kenapa? Untuk orang Islam, bunuh diri adalah diharamkan sama sekali dan tidak dibenarkan. Adeh. Berat sangat hukuman orang yang bunuh diri ni. Tolong la ye. Elak-elakkan. 

Le Suicide Est Meme Pas Une Option. -D'Lafee-

10 Tips Untuk Jimat Minyak

Assalamualaikum, Good Evening, Wanshang Hao, and Salam Sejahtera.

Memandangkan isu harga minyak naik tengah hangat diperkatakan, saya ingin berkongsi sedikit tips bagaimana untuk menjimatkan penggunaan minyak petrol atau diesel, senang kata jimat minyak motor la. Betul? Berikut ada beberapa tips yang berguna untuk dijadikan panduan.



1. Elakkan brek secara mengejut atau memecut secara tiba-tiba.

Ini biasanya terjadi ketika di lampu isyarat. Dari jauh nampak lampu kuning, bukan nak perlahankan kenderaan. Makin laju pula. Tahu-tahu nak dekat, merah pula dan elok pula lori punya 'turn' nak lalu. Mahu tidak brek mengejut. Memecut secara tiba-tiba pula apabila dengar ekzos turbo kat sebelah. Duk main minyak, hati mudah sangat panas. Elok lampu hijau, terus pecut menunjukkan kejantanan. Hei, tahu tak kajian daripada laman automotif mengatakan kalau kita elakkan aksi gagah berani tadi, dapat jimat minyak sebanyak 35%.

2. Tenangkan fikiran semasa memandu.

Bila kita fikir nak cepat, nak berlumba, fikir itu fikir ini, minda jadi tak tenteram dan mulalah terbrek sana, terbrek sini. Secara tidak sedar, dah berapa liter dekat situ. Hah. Tambah dengan 20sen setiap liter. Cukur janggut.

3. Tidak perlu panaskan enjin terlalu lama dan elakkan bermain pedal minyak.

Itu pastinya sudah menjadi kebiasaan untuk memanaskan enjin di awal pagi atau di hujung minggu. Tetapi sebenarnya, tempoh memanaskan enjin ni sekejap sahaja. Start enjin, duduk pakai kasut dan mengunci pintu rumah, dah boleh jalan. Dan selalunya, orang akan bermain pedal minyak ketika memanaskan enjin. Kalau yang bujang, elok pula anak dara jiran sebelah lalu, makin kuat dipressnya. Press la lagi, minyak dah naik ni. Botak awak esok lusa.

4. Amalkan sifat mematikan enjin.

Maksudnya, ketika sedang menunggu rakan atau isteri pergi membeli barang, matikan enjin minyak kenderaan. Walaupun hanya seketika sahaja si Labu masuk 7E membeli choki-choki, matikan juga. Kadang-kadang hairan, kenapa berat sangat nak matikan enjin. Hidupkan kereta bukan susah pun, Pulas kunci je, bukan macam hidupkan motor. 

5. Memandu dalam kelajuan yang tetap.

Amalkan memandu di dalam situasi ini, dalam lingkungan 80 - 100kmj sahaja. Seperti yang dinyatakan di point no 1 tadi, pergerakan mendadak akan menggunakan banyak minyak. Ini kalau balik kampung ikut highway, pantang sangat ada kereta potong. Terus nak catch-up, orang muda panggil 'cucuk belakang bonet'. 

6. Isi minyak pada waktu malam atau awal pagi.

Pada ketika ini, gas daripada minyak kurang daripada siang hari. Gas daripada minyak boleh memenuhkan tangki dengan hanya tekanan udara! So less gas, less air, more fuel. Jangan pula ini adalah kewajipan. Kalau tengah hari tengok minyak dah dekat 'E' tu, isi je la daripada mati tengah jalan. Nanti menolak kereta pula awak tengah hari buta tu.

7. Amalkan sikap 'full tank'.

Berkait dengan point no 6 iaitu konsep gas dan udara. Minyak petrol ni meruap. Semakin luas ruang atau semakin kosong tangki, semakin cepat minyak akan meruap. Tengok separuh pun isi juga bagi penuh tangki. Anda boleh buat kajian sendiri serta buat perbandingan diantara 'last minute fuel' atau 'get the fuel full'. 

8. Kurangkan beban kereta.

Beban yang bertambah akan menggunakan minyak yang berlebihan. Secara mudahnya, si Ali mengangkat 5 bata dengan menggunakan sedikit tenaga. Sedikit demi sedikit bata ditambah sehingga mencecah 25 bata dan sudah tentu semakin banyak tenaga yang diperlukan. Dalam konsep kenderaan, petrol adalah sumber tenaga.

9. Pastikan angin tayar sentiasa mencukupi.

Penjagaan tayar yang baik akan memastikan tayar dalam keadaan yang sempurna dan mempunyai cengkaman yang mantap dan jitu. Rajin-rajinkan diri anda untuk memeriksa keadaan tayar sekali dalam seminggu.

10. Menggunakan penyaman udara lebih jimat dari buka tingkap?

Bunyinya pelik tetapi benar. Tidak dinafikan, penyaman udara atau air-cond akan menggunakan minyak. Konsep membuka tingkap bagi mengelakkan teori tadi sebenarnya menambahkan lagi penggunaan minyak. Apabila tingkap dibuka, angin akan masuk ke dalam kenderaan dan menambah bebanan. Di samping itu, angin yang masuk secara tidak langsung menolak kenderaan ke arah bertentangan, bermaksud kenderaan memerlukan lebih tenaga(petrol) untuk bergerak. Maka, tutuplah tingkap dan gunakan air-cond tapi janganlah melampau. Kalau air-cond kereta anda ada aras 1 -4, janganlah terus pakai aras 4. Amalkan penggunaan di aras 1 atau 2 sahaja.

Minyak sudah pun naik. Pening? Marah? Frust? Siapa tidak. Isu ini masih lagi diperkatakan dan dalam kita berdebat berdibut tentang isu kenaikan harga minyak, dalam masa yang sama, amalkan 10 tips diatas. Mana tahu, hujah, debat, dan keluhan kita membuahkan hasil. Minyak turun, diselitkan dengan amalan diatas, tak tiba-tiba untung pulak kat situ. Selamat mencuba.


Prendre Soin Pour L'Instant..

Tuesday, 3 September 2013

Segmen Tinggalkan Url Blog/Url Entri

Assalamualaikun, Good Evening, Wanshang Hao, and Salam Sejahtera.

Inilah aktivitinya kalau rasa penat buat kerja. Blogwalking sani sini, terjumpa entri ni. Nampak menarik so why not.

Well, if you guys nak join juga, do click the banner :


Well, the organizer is the owner of umikasum.blogspot.com , cik Yumida Huda.

Have fun.. :)

Prendre Soin Pur L'Instant..

Monday, 2 September 2013

Mengamuk gara-gara minyak naik.

Assalamualaikum, Good Evening, Wanshang Hao and Salam Sejahtera.

Rasa-rasa tak sampai 30 minit lagi lepas saya membuat entri berkenaan kenaikan minyak RON95 dan diesel sebanyak 20 sen sebentar tadi. Timbul pula kes orang mengamuk di stesen minyak melepaskan rasa tidak puas hati gara-gara tindakan kerajaan itu. Habis senget-benget tempat pam minyak, pecah sana sini.

Gambar di tempat kejadian :


"Woi! Ape kejadahnye yang berlaku ni? Pergi lepas geram kat situ buat apa. Macam la tokey stesen minyak tu yang naikkan harga minyak."

Saya pasti, ramai yang tidak berpuas hati dengan pengumuman ini. Banyak yang pastinya akan terjejas dek kenaikkan harga minyak ini. Walaupun nampak sedikt 20 sen, tapi sebenarnya besar impaknya. Tetapi, bukan ini caranya. Tuan punya stesen minyak pun mencari rezeki. Atas alasan yang tiada kaitan dengan mereka, tidak semena-mena terpaksa mengeluarkan kos baik pulih. Dalam situasi sekarang, kita haruslah bertenang dan memikirkan jalan yang rasional, bukan mengamuk tak tentu pasal. Tak nampak gah pun, malah nampak seperti berotak kecil. Percayalah.

Penser rationellement..

RON 95, Diesel naik 20 sen

Assalamualaikum, Good Evening, Wanshang Hao, and Salam Sejahtera.

Sedang saya merayau-rayau mencari sesuap nasi malam tadi, rasa lengang jalan raya. Apabila muncul sahaja di jalan besar, nah tu dia. Berderet-deret kereta, van, motor, lori, MPV, SUV, 4v4, dan sewaktu dengannya berbaris di stesen minyak. Ingatkan ada artis ke ape datang kat stesen minyak tu. Rupanya diumumkan RON 95 dan diesel naik sebanyak 20 sen berkuatkuasa tengah malam ini. Lucu pun ada, macam nak balik kampung jalan jauh masing-masing.

Sedikit maklumat berkenaan isu ini.

Pada jam 1840 bertarikh 2/9/2013, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengumumkan kenaikan harga minyak petrol Ron 95 dan minyak Diesel sebanyak 20 sen mulai jam 12.01 tengah malam ini (3/9/13). Perkara itu diumumkan di Putrajaya dalam sebuah sidang media ringkas. Beliau juga turut menyentuh mengenai isu semakan BR1M. Sumber gambar dari Astro Awani.


Mana-mana yang terlepas berita, ini pengumuman berkenaan kenaikan harga minyak :


Hah.. Macam mana ni? Minyak sudah naik. Baru bercadang nak beli sport rim baru. Haha.. Berkenaan dengan isu ini, pelbagai pendapat telah dikeluarkan. Well, sudah sedia maklum kalau bahagian parti cap cawan, jawapannya bagaimana dan bahagian parti cap pinggan, jawapannya bagaimana. 

"Cess.. Naik lagi. Pening aku wei. Naek motor kapcai je pun effect doe. Ingat diorg kata menafikan kenaikan harga minyak lpas pilihan raya. Tak paham gak aku."

Bukan setakat Bro Komen, semua orang pun tak suka kalau harga barang naik. Kos sara hidup meningkat, perbelanjaan bertambah. Tak tahu la kalau ada yang suka.

Mari ramai-ramai kita banjiri stesen minyak malam ini. Lagi ramai lagi bagus, memeriahkan majlis buka terbuka yang terakhir. Hehe..

There's a "saying" :

Kalau harga sayur naik, kita tanam sayur.
Kalau harga ayam naik, jangan makan ayam,
Kalau harga minyak naik, jangan guna kenderaan.

Renung-renungkan.. :D

'Merci' Gouvernement..

Proposal Got Trashed!

Assalamualaikum, Good evening, Xiawu Hao and Salam Sejahtera.

Selalu kita lihat budaya masyarakat sekarang melamar ditempat terbuka. Mengapa? Ada beberapa sebab mengapa melamar ditempat terbuka menjadi pilihan. Salah satu ialah untuk mewujudkan suasana romantis. Dan lagi, peluang untuk mendengar 'Yes or I do' lebih tinggi. Biasanya orang disekeliling akan memberi sokongan yang padu.



Tapi what if the girl says 'No, I dont, I dont know, or even worse wtf'? Hah.. Inilah yang terjadi. Macam biasa, D'Lafee masih berbelah bahagi samada kesian, terharu, lucu, atau seram. Hai, lamaran kena tolak depan orang ramai, tak seram? Tapi Bro Komen lanyak je.

"Gahaha.. Mamat ni la. Baru 3 bulan woi! Setahun jagung pun belom lagi tu. Kan dah mendapat."

Watch the video here :


Moral of the story..

For the guy : Don't rush into things bro. Awak mengambil langkah terburu-buru. At least get to know each other first and see 'the sign'. 

For the girl : Good for you sebab ada pendirian tersendiri dan tidak terpengaruh dengan surroundings. Tapi hempuk dengan mini guitar? Ouch!

Je Suis Desole Pour Vous.. 

KL Gangster 2 (Bocor)

Assalamualaikum, Good Evening, Wanshang Hao and Salam Sejahtera.

Well, I believe this is my first entry about movie. Seperti yang kita tahu, KL Gangster arahan Syamsul Yusof sebelum ini mengaut untung yang banyak dan movie KL Gangster 2 amat ditunggu-tunggu oleh rakyat Malaysia. Ini kerana babak aksi yang menarik, diselitkan lagi dengan plot hidup yang berliku dan juga sifat-sifat moral yang terselindung. Siapa sangka, Adi Putra boleh bawa watak 'Jai' dengan jayanya dan tak dinafikan, wataknya amat menyerlah.



Tetapi, timbul isu tentang KL Gangster 2. KL Gangster 2 yang dijadualkan tayangan pada 3 Oktober ini didapati bocor di internet dan telah dimuat turun secara berleluasa. Ditemu ramah, Datuk Yusof Haslam berkata beliau akan menyaman pihak yang berkaitan jutaan ringgit. Filem yang menelan belanja sebanyak 4.5 juta ringgit itu telah tersebar di internet.Syamsul Yusof nyata amat kecewa dan hanya berkurung di rumah serta memantau alam siber bagi menghapuskan link-link yang ada. Walaupun filem KL Gangster 2 yang tersebar hanyalah raw material dimana hanya 50% peratus kualitinya, tetapi tetap mengakibatkan kerugian di pihak mereka.

Bagaimana boleh jadi begini? Sudah lah bocor, tersebar dan dimuat turun pula. Kena ingat, ini berkaitan dengan untung rugi seseorang. Tiada rasa kasihan langsung ke kat Syamsul Yusof? Segala titik peluh dan usaha direntap begitu sahaja. D'Lafee pun, kalau kena macam tu, geram juga. 4.5 juta tu, bukan sikit. Bukan sama macam harga choki-choki yang dibeli di kedai runcit.

"Haish.. Aku ni kalau ikut hati, nak jugak tengok KL Gangster 2 tu kat Internet. Tapi malas la. Kesian pulak aku tengok mamat Syamsul tu. Yang tak boleh blah nye, kat youtube pun diupload nye. Ape punya jenis la."

Hamboi. Sampai upload di youtube. Melampau tu. Saya jumpa filem itu di youtube tetapi atas dasar kemanusiaan, saya tidak akan kongsi atau berikan tajuk video itu. Orang yang upload tu pun bijak juga, tajuk yang dia letak memang pelik.

Untuk yang membocorkan filem KL Gangster 2 : Insaflah. Buang hasad dengki yang melampau tu. Cuba bersaing secara sihat. Kalau dah rezeki anak-beranak tu, jangan ganggu. Pergi minta maaf.

Untuk yang dah upload, sebar, download KL Gangster 2 : Hah! Bab free, laju je korang. Walau bagaimanapun, berikan sokongan anda kepada industri filem tempatan. Rasa-rasa dah tengok, buat macam belum tengok lagi. Pergi ke pawagam pada 3 Oktober nanti.

Untuk yang belum download atau tonton KL Gangster 2 : Jangan nak gatal-gatal pergi cari link. Alang-alang tak tengok lagi, pergi tengok kat pawagam. Lagi syiok.

Kalau kes macam ni terus berlaku dan mentaliti masyarakat masih seperti ini, bila industri filem kita nak maju, dan bersaing di peringkat antarabangsa?

Soutenir Notre Cinematographique Locale..

Sunday, 1 September 2013

McNugget Freak

Assalamualaikum, Good Evening, Wanshang Hao, and Salam Sejahtera.

Kita semua pernah dengar orang mengamuk atas pelbagai alasan bukan? Kali ini, atas alasan yang saya sendiri tak tahu samada nak bersimpati, sedih, tertanya-tanya atau gelak. At the end, saya pilih gelak. Kisah kali ini adalah tentang seorang wanita dari Ohio, Melodi Dushane yang what we can assume as 'A McNugget Freak' tiba-tiba mengamuk apabila pekerja drive-thru McDonalds menyatakan bahawa McNugget tidak dijual di waktu itu iaitu 0630.


"Ahahaa.. Wei.. You guys need to see this video. It is freaking hilarious!"

Watch the video :




Memang kelakar tapi kalau kita di tempat pekerja itu, menggelabah gak tengok tiba-tiba naik sawan macam tu.

Lesson of the day : Less fast food should be good.

Prendre Soin Pour L'Instant.. :D