Sunday, 15 September 2013

10 Tempat Paling Mahal Untuk Beli Kereta

Assalamualaikum, Good Evening, Wanshang Hao, and Salam Sejahtera.



Rata-rata lelaki kebiasaannya berminat tentang kereta ataupun selalu orang panggil 'kaki kereta' atau 'car maniac'. Tengok cerita Fast and Furious la tu. D'Lafee pun minat kereta tapi tahukah anda, negara yang paling mahal untuk membeli kereta? Baik lelaki mahupun perempuan, semua mahukan kereta. Jadi, saya sediakan sedikit info untuk pengetahuan semua. Jangan terkejut Malaysia di tangga keberapa.

10. Cuba


"Ape ko ingat Cuba ni cikai ke.. Kereta bapak mahal kat sini woi!" Cuba duduk ditangga ke 10 antara tempat paling mahal untuk beli kereta. Fakta ini diperakui oleh penduduk Cuba sendiri dan juga penduduk luar yang menetap disana. Laman sesawang rujukan saya menggunakan model kereta Scion Fr-S sebagai ukuran harga. Di negara ini, kereta itu berharga USD 26000.

9. North Korea


"Negara diktator aka Kim Jong Un Country ni pun mahal juge ke kereta nye? Tapi tak heran pun. Biase la, North Korea tu bro." Inilah kegara yang ke 9. Minta maaf, daripada sumber itu sendiri pun tidak dapat mengenal pasti harga untuk kereta Scion Fr-S tetapi kalau bernasib baik(sangat-sangat bernasib baik), mampu la beli kereta buatan tempatan yang ala-ala Mercedez lama tu.

8. St. Kitts and Nevis


"Haa? Sorry, ini 1st time aku dengar pasal St. Kitts and Nevis ni tapi tengok kat gambar tuh cam cantik plak. Dafuq ape kat situ pun mahal?" Saya pun 1st time dengar negara St. Kitts and Nevis. Sumber mengatakan kereta baru sangat mahal di negara ini. Maka, kereta terpakai menjadi tarikan dikalangan penduduk. Masih tiada harga untuk Scion Fr-S tapi harga untuk Prius, USD 172000! Bayangkan.

7. United Kingdom


"Kalau UK kereta mahal, nampak la logiknye. Tapi itu pun duduk no 7 je." Ya, United Kingdom duduk di tangga ke 7. Harga kereta Scion Fr-S disini ialah lebih kurang USD 40000.

6. Brazil


"Danza Kuduro! Dengar Brazil terus ingat lagu nih. Ape, Fast and Furious tu one of my favourite movie of all times la!" Dengan bandar yang terkenal, penganjur Piala Dunia 2014, Brazil duduk di tangga ke 6. Mengikut rujukan saya, tiada maklumat tentang Scion Fr-S disana tapi mengikut Mr Google, harganya mencecah USD 37000.

5. China


"Aku ingat tempat ni pro dengan teknik 'inovasi' barangan. Takkan tak boley menginovasikan kereta pulak.. Macam la tak biase.. Hehe.." Nah, China duduk ditangga ke 5. Mengapa? Untuk pengetahuan anda, di negara ini terkenal dengan teknik pemanduan yang sangat ekstrem. Tak percaya? Sila lihat 'contoh mantap ini'. Nak dijadikan cerita, Scion Fr-S di China berharga USD 44000.

4. Nicaragua


"Lagi satu tempat aku tak pernah dengar. Haish.. Kene bukak buku geografi ni." Nicaragua menduduki tempat ke 4. Kereta di sini sangat mahal dan mengikut sumber, kebanyakkannya tidak mampu untuk membeli kereta dengan harga yang ditetapkan. Kalau mampu pun, pemilik akan berhadapan dengan kadar kerosakan yang tinggi atau potensi untuk dicuri. Sumber dan Mr Google tidak dapat memberikan kita harga untuk kereta Scion Fr-S kerana ia dirahsiakan. Nampak tak permainan dia disitu?

3. Indonesia


"Ngapain begitu mahel sekali mobilnya di Indon mbak? Gwe ngak mampu memilikinya, pantes menunggangin aje taksinya." Indonesia di tempat ke 3 dengan harga untuk Scion Fr-S USD 60000. Nilai mata wang yang rendah bukan penghalang untuk meletakkan harga kereta yang tinggi. 

2. Malaysia


"Tak heran pun. Dah puas dah complain sana sini. Macam tu juge. Cukai bukan main tinggi lagi tapi..." Negara kita, seperti yang dijangka menduduki tempat kedua tempat paling mahal untuk memiliki kenderaan berikutan cukai import yang tinggi (bukan kereta tempatan 2x5 ke mahalnya). Harga untuk kereta Scion Fr-S di Malaysia bernilai hampir USD 74000.

1. Singapura


"Logik la tu. Negara pun kecik. Maju pun maju. Public transportation pun mantap. Mahal sebab nak kawal kadar milik kenderaan la tu." Singapura menjadi tempat paling mahal untuk membeli kereta di dunia dengan harga Scion Fr-S USD 136000! Walaupun begitu, itu tidak menjadi penghalang untuk penduduk tempatan untuk membeli kereta kerana ekonomi negara kecil itu giat membangun. Pelakon Fast and Furious, Michelle Rodrigeuz pun buat muka troll apabila mendengar harga-harga kereta di negara itu. Sila lihat bagaimana 'Letty' buat muka petak di sini.

Sumber : jalopnik.com

Meme Le Monde Dit Que C'est Cher..

2 comments:

  1. wahh.. malaysia pun termasuk juga. cantik blog awk skrg :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Amanina.. Lame xdgr khabar.. Terima kasih..

      Delete