Saturday, 19 October 2013

Tak Bayar Tapi Tak Nak Keluar

Assalamualaikum, Good Evening, Wanshang Hao and Greetings.

Saya sebenarnya nak update pasal info dan tips tapi akibat kesibukan bekerja, tiada kelapangan untuk saya untuk mengarang buat masa ini. Huhu.. In Shaa Allah, next entry will be about useful tips. Kali ini saya nak share tentang drama pukul 3. Diadaptasikan dari telenovela.


video


"Ini la yang orang selalu kate, bebal tu jangan ditunjuk, simpan sorang-sorang. Silap haribulan, sia-sia je feymes. Jadi cam kes pakcik Guard dan juga isteri Diva."

Kalau nak diikutkan video ini, saya tabik hormat kepada abang bangsa India itu kerana mengendalikan situasi itu dengan tenang. Ramai yang saya pasti, kalau diletakkan dalam situasi itu, dah berapi-api nak menengking. Mr, well done!

Akak tadi tak habis-habis sebut pasal tak berhati perut. Mengikut pandangan saya, dah habis usus perut dah rasa-rasanya kalau nak kira berbelas kasihan. Setahun tempoh diberi untuk kosongkan premis, tapi tetap degil. Ini sudah jadi pijak kepala. Makin dibiar makin berlemak. 

Plus, maybe akak tadi tak faham konsep lelongan dari bank sebab masih ulang tentang perkara yang sama. "Banyak lagi rumah kat belakang2 tu, kenapa tak beli yang tu? Tak paham ke rumah ni ramai orang duduk?" Abang India tadi bukannya dia tahu jumlah orang dalam rumah tu. Dia hanya mengikut prosedur permbelian.

Kalau tak bayar, faham-faham sahaja la. Itulah konsep hire purchase. Mana-mana pembelian yang berlandaskan perbayaran secara ansuran, maka barang itu bukanlah hak milik anda sehingga ansuran habis dibayar. Dalam kes rumah, rumah itu hak milik bank dan apabila tiada pembayaran diterima, maka bank berhak meletakkan rumah itu untuk dilelong. 

Akak tadi tidak bersikap professional. At the end, lontarkan kata-kata makian dan terus masuk ke rumah. Perkara boleh dibawa berbincang. Jika berbincang secara aman, berkemungkinan tempoh untuk mengosongkan rumah boleh dilanjutkan. Kalau dah jadi macam tadi, sudah tentu pihak berwajib akan menggunakan kekerasan. Ketika itu, jangan nak ulang la 'takde hati perut' bagai.

Kesimpulannya, hutang bayar, cakap elok-elok, bincang baik-baik, kaji kontrak sebelum beli, fahami konsep hire purchase, dan think what is the priority. Kalau tak, habuk pun tak ada, hasil pun entah kemana, jadi tontonan umum jiran tetangga dan warga internet, dan penamat pun tak cantik.

Sumber : Lemonvid


Court D'Esprit Ne Vous Menera Nulle Part..

4 comments:

  1. Done follow sini #104. Follow back - http://sharifahamarina.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Going to.. Thanx for stopping by.. :)

      Delete
  2. wot..faiz ada belog.. done follow!

    ReplyDelete